کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان گناوه:
اشخاص دارای فقر ید به گواتر مبتلا می‌شوند

4 دی 1395
کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان گناوه گفت: کمبود ید عوارض متعددی بر افراد برجای می‌گذارد که مبتلا شدن به گواتر یکی از آنهاست.

اسماء حسن‌زاده افزود: کمبود این منبع ضروری بدن به دلیل فقر ید در آب‌وخاک در سطح جامعه رخ می‌دهد و عوارض آن دامنگیر تعداد زیادی از افراد ساکن در یک منطقه خاص جغرافیایی می‌شود که پیشگیری و مبارزه با اختلالات ناشی از آن در اولویت‌ تمام کشورهای درگیر قرارگرفته است.
وی بابیان اینکه گواتر به معنی بزرگ‌تر بودن تیروئید از اندازه عادی آن است، اظهار داشت: اشخاصی که دچار فقر ید هستند و به گواتر مبتلا می‌شوند، نمی‌توانند به‌اندازه کافی هورمون تیروئید بسازند که این عامل باعث می‌شود تا گواتر با فشاری که بر راه‌های هوایی وارد می‌کند اختلال تنفسی و گاهی در عمل بلع نیز اختلال ایجاد کند.
حسن‌زاده افزود: دلیل عمده اهمیت ید، نقش مؤثر آن در ساخت هورمون‌های غده تیروئید و تأثیر آن در اعمال حیاتی دوران جنینی، کودکی و بزرگسالی است.
وی، هیپوتیروئیدیسم را نیز یکی دیگر از عوارض کمبود ید دانست و گفت: هیپوتیروئیدیسم با پایین بودن هورمون تیروئید در خون مشخص می‌شود و اختلال آن باعث تنبلی، خواب‌آلودگی، خشکی پوست و بی‌تابی در سرما می‌شود.
وی اظهار کرد: در اوایل کودکی، رشد و تکامل مغز و دستگاه عصبی بدن به هورمون‌های تیروئید نیاز شدید دارد و کمبود این هورمون‌ها باعث عقب‌افتادگی ذهنی و تأخیر در رشد کودک می‌شود.
این کارشناس گفت: هیپوتیروئیدیسم نوزادان مساله ای بسیار جدی است، زیرا عقب‌ماندگی ذهنی ایجاد کرده و در طول عمر پایدار می‌ماند.
این کارشناس تغذیه افزود: کرتینیسم نیز یکی دیگر از این اختلالات است، به‌گونه‌ای که باعث می‌شود عوارض خیلی شدید هیپوتیروئیدیسمی در دوره جنینی یا نوزادی اتفاق بیفتد.
وی گفت: کرتن ها مبتلابه عقب‌افتادگی عقلی غیرقابل‌برگشت هستند و علاوه بر آن علایم دیگری نظیر تأخیر رشد دستگاه عضلانی، استخوانی و کری و لالی دیده می‌شود.
حسن‌زاده، مرگ‌ومیر در دوران کودکی و مشکلات تولیدمثل را از دیگر عوارض ناشی از کمبود ید دانست و یادآور شد: مقاومت کودکانی که در مناطق با کمبود ید زندگی می‌کنند در برابر عفونت‌ها و سایر مسایل تغذیه‌ای از کودکان مناطقی که ید کافی دارند کمتر است.
وی اظهار کرد: همچنین زنان در مناطقی که کمبود ید شدید است بیشتر دچار سقط و مرده زایی می‌شود و می‌تواند باروری جمعیت را کاهش دهد.
کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان گناوه با اشاره به اینکه با پیشگیری و کنترل می‌توان از اختلالات ناشی از کمبود ید (IDD) جلوگیری کرد، گفت: بیشترین میزان ید در ماهی و به میزان کمتر در شیر، تخم‌مرغ و گوشت وجود دارد.
وی بابیان اینکه میزان ید در میوه‌ها و سبزی‌ها بسیار پایین است، افزود: مکمل یاری، غنی‌سازی نان، نمک، شیر، آب و غذای کودک و مصرف بیشتر غذاهای دریا نیز از روش‌های ید رسانی به بدن است.
انتهای پیام/ م.ن 3080

با کلیک بر روی لینک زیر اخبار دانشگاه را از کانال تلگرام دریافت کنید
https://telegram.me/bpumspublicrelation

 


کلمات کلیدی:
کمبود.ید     اسماء.حسن‌زاده     شبکه.بهداشت‌درمان.گناوه    

تاریخ بروز رسانی:   4 دی 1395

تعداد بازدید:   ۱

چاپ خبر |فايل متن خبر

ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >