22 خرداد 1396کارشناس مسئول نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی شبکه بهداشت و درمان دشتستان گفت: با فرارسیدن فصول گرم یخ و آب یخ بیشتر مورداستفاده عموم قرار میگیرد بنابراین باید بهداشت یخ در مراحل تولید، نگهداری، جابجایی و عرضه رعایت شود. علیاکبر سلیمی فرد افزود: یخ، علاوه بر خنک کردن نوشیدنیها، برای نگهداری و بستهبندی مواد غذایی تازه استفاده میشود و به دلیل نقش آن در تنظیم درجه حرارت و محدود نمودن سطح رشد میکروبها، باعث حفظ مواد غذایی میشود بنابراین نباید نگران آلودگی میکروبی یخ بود درحالیکه شیوع برخی بیماریهای ناشی از یخ این تصور را تغییر داده است. وی همچنین در خصوص راههای آلودگی یخ اظهار داشت: راههای زیادی برای آلودگی باکتریایی یخ وجود دارد، این آلودگی میتواند ناشی از میکروارگانیسمهای بیماریزای موجود در آب آلوده که یخ از آن تهیهشده و یا به دلیل کوتاهی در رعایت اصول بهداشتی از تولید تا مصرف یخ باشد. سلیمی فرد تصریح کرد: سطح بالای میکروارگانیسمها در یخ، نشاندهنده عدم رعایت بهداشت میباشد و آب آلوده بهصورت مستقیم در انتقال حصبه، وبا و انواع اسهالها دخالت دارد و میکروارگانیسمهای مضر در آب با فرایند انجماد نیز از بین نمیروند، تا زمانی که یخ در نوشیدنی ذوب میشود، میکروارگانیسمها تمایل به زنده ماندن خود را حفظ کرده و حتی ممکن است بیشتر هم بشوند. کارشناس مسئول نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی شبکه بهداشت و درمان دشتستان در خصوص جلوگیری از آلودگی یخ گفت: یخی برای مصرف انسان مناسب است که آب حاصل از ذوب شدن آن، ازنظر ویژگیهای باکتریایی، فیزیکی و شیمیایی دارای مشخصات آب آشامیدنی باشد. وی تصریح کرد: مهمترین بخش در تولید یخ سالم و بهداشتی که همان ماده اولیه آن محسوب میشود، وضعیت و کیفیت آب مصرفی در تولید یخ در کارخانههای یخسازی است و شرایط این آب باید مطابق با استاندارهای ویژگیهای آب آشامیدنی و ویژگیهای بیولوژیکی و حد مجاز آلودگی باکترویولوژیکی آب آشامیدنی باشد. علیاکبر سلیمی فرد اضافه کرد: تمام وسایل حمل یخ باید سرپوشیده، قابل شستوشو و مخصوص حمل یخ باشد و در صورت ضرورت ضدعفونی شوند، بهعلاوه تمام مکانهای نگهداری و فروش یخ باید مورد تائید مقامات بهداشتی باشند و یخ مورد عرضه باید در ظروف فلزی مجاز و عایق شده و یا در پوششهای تمیز و روی سطوح غیرقابل نفوذ نگهداری شود. این کارشناس مسئول افزود: دما و شرایط سطح یخ تولیدشده بهطور عادی مانع از تکثیر میکروبهاست، ولی چون یخ از راههای متفاوتی به دست مصرفکننده میرسد، ممکن است سطح آن براثر جابجایی نادرست و تماس با مواد آلوده گردد. وی گفت: یخ باید با وسایل نقلیه سردخانه دار و با شرایط بهداشتی حمل گردد و تا زمان عرضه و مصرف در شرایط قابلقبول و مورد تائید نگهداری گردد. کارشناس مسئول نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی شبکه بهداشت و درمان دشتستان بیان کرد: در این راستا با عنایت به سعی و کوششی که در جهت ساماندهی تولید یخ بهداشتی صورت گرفته است واحدهای تولید یخ باید پروانههای بهداشتی را از سازمان غذا و دارو اخذ نمایند و این مهم هنگامی مفید خواهد بود که علاوه بر تولید یخ بهداشتی در کارخانه بتوان یخ را بهصورت سالم و بهداشتی در اختیار مصرفکننده قرارداد. وی همچنین در خصوص مزایای استفاده از یخهای بستهبندیشده گفت: یخهای فاقد بستهبندی زودتر آب میشوند و مقدار زیادی از آنها به هدر میرود اما با بستهبندی مناسب هم عوامل آلودگی محیطی یخ از بین میرود. این کارشناس مسئول افزود: یخبسته بندی شده کاملاً بهداشتی و عاری از آلودگیهای میکروبی میباشد و در جلوگیری از شیوع بیماریهای مختلف مانند وبا که منشأ اصلی این بیماریها آب آلوده و متعاقب آن، یخ غیربهداشتی و آلوده مؤثر میباشد. سلیمی فرد در خصوص حمل چگونگی حملونقل و نگهداری یخ تصریح کرد: مراکز فروش یخ موظف به تأمین یخ از کارخانههایی هستند که مجوز تولید یخ دارند و تمام افرادی که در کار جابجایی یخ شرکت دارند، باید سالم و عاری از بیماریهای واگیردار باشند. انتهای پیام/ س.غ 3030 با کلیک بر روی لینک زیر اخبار دانشگاه را از کانال تلگرام دریافت کنید https://telegram.me/bpumspublicrelation
تاریخ بروز رسانی: 22 خرداد 1396