اعداد درج‌شده بر روی بطری‌های پلاستیکی به چه معنی است؟

27 تير 1396
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، اخیراً در شبکه‌های اجتماعی اخبار نادرستی مبنی بر اینکه اعداد مندرج بر روی بطری آب‌معدنی و یا سایر ظروف یک‌بارمصرف پلاستیکی به معنی امکان استفاده مجدد از بطری و ظروف پلاستیکی به تعداد 2 یا 4 یا 5 بار می‌باشد منتشرشده است.

با توجه به اهمیت اطلاع‌رسانی دقیق در خصوص آشنایی شهروندان محترم با اعداد درج‌شده بر روی ظروف پلاستیکی یک‌بارمصرف موجود در بازار، خبرنگار روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفتگویی با مهندس باقر ملائی کارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی بوشهر انجام داده است.
کارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ضمن نادرست خواندن شایعات منتشره درباره اعداد مندرج بر روی بطری‌های آب‌معدنی اعلام کرد: برای اطلاع و آگاه‌سازی مصرف‌کنندگان از نوع مواد اولیه مورداستفاده در ساخت انواع محصولات مختلف صنایع پلاستیک‌سازی و نیز ظروف یک‌بارمصرف معمولاً از اعداد یک الی هفت استفاده می‌گردد.
مهندس باقر ملائی افزود: هرکدام از این اعداد نشانگر وجود موادی مختلف می‌باشد، عدد 1 برای نشان دادن وجود ماده پلی‌اتیلن ترفنلات یا همان ظروف پت PET، عدد 2 برای ماده پلی‌اتیلن بادانسیته بالا HDPE، عدد 3 برای نشان دادن پلی وینیل کلراید یا پی‌وی‌سی PVC، عدد 4 برای نشان دادن پلی‌اتیلن با دانستیه کم LDPE، عدد 5 برای نشان دادن وجود ماده پلی‌پروپیلن یا پی پی PP، عدد 6 برای نشان دادن ماده پلی استایرن PS و عدد 7 برای نشان دادن وجود مواد مختلف دیگر استفاده می‌شود.
وی تصریح کرد: در خصوص موارد مصرف بطری‌های دارای عدد 1 که به ظروف پت معروف هستند، باید به بطری‌های آب‌معدنی، آب‌میوه و یا بطری شفاف حاوی روغن‌های خوراکی و برخی انواع سس، بطری‌های دهان‌شویه و ظروف کره بادام‌زمینی اشاره کرد.
این کارشناس اضافه کرد: این بطری‌ها به‌هیچ‌عنوان دو بار مصرف نیستند و باید پس از مصرف وارد چرخه بازیافت زباله شوند و در آنجا به شکل کیسه‌های پلاستیکی، مبلمان، فرش، انواع پانل، فیبر و پشم مصنوعی بازیافت می‌شود.
مهندس باقر ملائی بیان کرد: این بطری‌ها باید کاملاً شفاف و دارای قابلیت استفاده در صنایع غذایی یعنی از نوع FOOD GRADE باشند که به معنی دارا بودن کلیه شرایط و ویژگی‌های بهداشتی برای مصرف انسانی طبق ضوابط وزارت بهداشت و درمان است. کارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر افزود: ظروف شماره 2 یا پلی‌اتیلن بادانسیته بالا HDPE معمولاً غیر شفاف و مات و بیشتر برای ظروف نگهداری باضخامت بیشتر نسبت به گروه شماره یک و برای محصولاتی مانند ماست یا سس کچاپ و روغن و شامپو و مواد شوینده کاربرد دارد.
وی درباره سایر اعداد درج‌شده بر روی ظروف پلاستیکی گفت: پلاستیک شماره 3 برای تهیه مواد بسته‌بندی مواد غذایی، لوله‌کشی و بطری‌های حاوی مواد شوینده شیمیایی استفاده می‌شود و به‌ندرت توسط برنامه‌های بازیافت مجدد قابل‌قبول است.
مهندس باقر ملائی افزود: گروه شماره 4 یا پلی‌اتیلن کم‌چگالی بیشتر در بطری‌های قابل فشار، کیسه‌های خرید، لباس، فرش، بسته‌بندی مواد غذایی یخ‌زده، کیسه‌های نان و برخی از بسته‌بندی‌های مخصوص‌های مواد غذایی یافت می‌شود و این پلاستیک در چرخه بازیافت به مخازن کمپوست، پانل‌ها، سطل زباله‌ها و قوطی‌ها، کاشی‌های کف و انواع پاکت نامه تبدیل می‌شود.
این کارشناس تصریح کرد: مواد پلاستیکی شماره 5 معمولاً در ظروف ماست، بطری کچاپ، بطری‌های شربت و بطری‌های پزشکی
استفاده می‌شوند و در چرخه بازیافت پلی‌پروپیلن به جاروها، باتری اتومبیل، مخازن، پالت‌ها، چراغ‌های سیگنال، یخچال‌ها و قفسه‌های نگهداری وسایل دوچرخه‌سواری بازیافت می‌شوند.
وی تصریح کرد: پلاستیک شماره 6 در ساخت محصولاتی مانند کارتن‌های تخم‌مرغ، سینی‌های پلاستیکی برای نگهداری مواد گوشتی و بشقاب و سینی و لیوان و فنجان‌های یک‌بارمصرف کاربرد دارد و در چرخه بازیافت نیز به کارتن‌های تخم‌مرغی، مواد اولیه ساخت تهویه، فوم بسته‌بندی و مواد عایق‌بندی بازیافت می‌شود.
مهندس باقر ملائی بابیان اینکه تمام رزین‌های پلاستیکی که در رده‌های دیگر قرار نمی‌گیرند در رده 7 قرار می‌گیرند گفت: این گروه شامل مخلوطی از انواع پلاستیک است که شامل پلی کربنات نیز می‌باشد که حاوی مواد سمی مانند به یس فنل A (BPA) است و معمولاً در ساخت کامپیوتر و انواع نایلن و عینک آفتابی، آیپاد و ساخت بشکه‌های نگه‌دارنده مایعات استفاده می‌شود و در چرخه بازیافت به چوب مصنوعی و سایر مواد مورداستفاده در دکوراسیون ساختمان تبدیل می‌شود.
کارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تأکید کرد: شایعه امکان استفاده چندباره از بطری‌های آب و نوشیدنی‌ها نادرست است و اعداد درج‌شده صرفاً جهت اطلاع‌رسانی درباره مواد اولیه ظروف یک‌بارمصرف و اطلاعات مربوط به چرخه بازیافت مواد پلاستیکی می‌باشد.
انتهای پیام/ ا.ش 2070

با کلیک بر روی لینک زیر اخبار دانشگاه را از کانال تلگرام دریافت کنید
https://telegram.me/bpumspublicrelation

کلمات کلیدی:
بطری‌های.پلاستیکی     مهندس.باقر.ملائی     فرهنگ.سلامت     معاونت.غذادارو    

تاریخ بروز رسانی:   27 تير 1396

تعداد بازدید:   ۱

چاپ خبر |فايل متن خبر

ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >