مهندس محمدمهدی محمدی در گفتوگو با خبرنگار مفدا بوشهر ابعاد مختلف جشنواره فرهنگی سیمرغ در سطح استان بوشهر بهویژه در دانشگاهها، شبکههای بهداشت و درمان و بیمارستانها را تبیین کرد.
مشروح این گفتوگو را بخوانید:
با سلام و تشکر از اینکه در این مصاحبه شرکت کردید در رابطه با نهمین جشنواره فرهنگی وزارت بهداشت که با عنوان جشنواره بینالمللی سیمرغ نامگرفته لطفاً ابتدا بخشهای مختلف جشنواره را توضیح دهید و شرایط شرکت در جشنواره را نیز برای مخاطبان بیان کنید.
به نام خدا و با سلام و احترام، وزارت بهداشت هرساله جشنوارهای فرهنگی برگزار میکند که امسال جشنواره نهم بهصورت گسترده و در سرتاسر کشور، در سطح دانشگاههای وزارت بهداشت، وزارت علوم و در کشورهای خارج نیز این جشنواره را تسری داده که درواقع دانشجویان و علاقهمندانی که در جنبههای هنری و اجتماعی و بخصوص در ابعاد سلامت شناخت دارند، تولیدات فکری و هنری و دیگر آثار خودشان را ارایه دهند؛ این جشنواره در بخشهای تئاتر، فیلم، ادبی، هنرهای تجسمی، موسیقی و دیگر بخشهای هنری و فرهنگی فعالیت میکند و آثار تولیدشده را ارزیابی و در معرض همه مردم بخصوص دانشجویان و کارکنان دانشجویان علوم پزشکی قرار میدهد.
صبغه اصلی جشنواره فرهنگی وزارت بهداشت حول محور سلامت است؛ البته در بخش آزاد، دانشجویان وزارت بهداشت شرکت میکنند و تولیدات فکری خودشان را ارایه میدهند و بخش دوم آزاد مربوط به اساتید و کارکنان دانشگاههای علوم پزشکی است. بنابراین هم دانشجویان و هم اساتید و کارکنان میتوانند در این جشنواره شرکت کنند و تولیدات خود را در بخشهای پنجگانه ارایه دهند و باهم به رقابت بپردازند.
در بخش فرهنگ سلامت که مربوط به دانشجویان دانشگاههای وزارت علوم، دانشگاههای آزاد، مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و انتفاعی میشود، در همان موضوعات پنجگانه میتوانند آثار ارایه دهند. بخش سوم نیز بخش بینالملل است که همه دانشجویان سراسر دنیا میتوانند شرکت کنند و درزمینه سلامت و بهداشت محیط آثار خود را ارایه دهند.
این جشنواره تا چه حد میتواند در جذب دانشجویان، بهویژه قشر دانشجویان خاکستری که تعدادشان کم هم نیست، تأثیر بگذارد و آنها را به فعالیتهای فرهنگی و هنری جذب کند؟ و آیا این فعالیتهای فرهنگی و هنری هدف نهایی است یا هدفی فراتر از فعالیتهای فرهنگی و هنری در این جشنواره دیدهشده است؟
مأموریت دانشگاه و نهادهای آموزشی در بخش بهداشت یا در بخش علوم انسانی، جامعهشناسی و علوم مختلف، تربیت نیروهای متخصص است؛ اما مسئله این است که اگر دانشجویان را بهصورت تکبعدی ببینیم، توانمندی زیادی نخواهند داشت و در کارهای اجرایی نیز مؤثر نخواهند بود. تحقیقات هم نشان داده دانشجویان در هر رشتهای باشند، اگر فقط به جنبه رشته خودشان توجه داشته باشند، آدمهای توانمندی نیستند بخصوص در رشته پزشکی، علوم مهندسی و علوم انسانی. بنابراین فراهم کردن زمینه کارهای فرهنگی در محیط دانشگاه، تکمیل آن تخصص است که در آینده فردی که وارد جامعه میشود، آدم تکبعدی نباشد و توانمند باشد و با دید همهجانبه به مسایل بنگرد و از همه مهمتر اینکه بخشی از اوقات فراغت دانشجویان پر شود چون اگر هر کس در اوقات فراغت، برنامه نداشته باشد، ممکن است به انحراف و ناهنجاریهای اجتماعی کشیده شود.
یکی از بخشهایی که فرمودید سایر دانشگاهها میتوانند در آن شرکت کنند، موضوع فرهنگ سلامت است؛ در این زمینه شما چهکارهایی انجام دادید؟ آیا با سایر دانشگاههای استان هماهنگی انجامشده و دانشجوهای دیگر نیز میتوانند از آموزشهایی در زمینه جشنواره که دانشگاه علوم پزشکی بوشهر داده میشود برخوردار شوند؟
بله قطعاً. در رابطه با دانشگاههای استان، همه دانشگاهها بخصوص دانشگاه مادر مانند دانشگاه خلیجفارس، دانشگاه آزاد، پیام نور، علمی کاربردی و دانشگاههای غیرانتفاعی، با مدیران و معاونین همه این دانشگاهها نشستی برگزارشده و در رابطه با فلسفه و اهداف جشنواره مطالبی را در آن جلسه ارایه کردیم و نماینده سفیران دانشجویی جشنواره هم در جلسه شرکت داشتند که مرحله بعدی هماهنگی و حضور سفیران فرهنگی جشنواره در آن دانشگاهها و ارتباط با دانشجویان است و مدیران و معاونین به ما قول دادند که حتماً هماهنگی با دانشجویان و کانونهای فعالی که دارند انجام دهند و سفیران جشنواره فرهنگی با آنها ارتباط برقرار میکنند و هر دانشجویی که علاقه داشته باشد میتواند در ردههای آموزشی و تقویتی شرکت کند بههرحال امیدواریم با پتانسیل و نیروی مضاعف جشنواره را پیش ببریم.
برای تشویق کارکنان در سطح شبکهها، بیمارستانها و حتی اساتید که میتوانند در جشنواره شرکت کنند، چه توصیهای دارید و چه اقداماتی شده که آنها در جریان جشنواره قرار بگیرند و بتوانند توانمندیهایشان را به نمایش بگذارند؟
در 10 شبکه بهداشت و درمان که در سطح استان داریم و همه بیمارستانها، کارشناس فرهنگی مشخصشده و فعالیت میکنند. در اوایل هفته نشستی با کارشناسان و مسئولان فرهنگی شبکههای دهگانه و همه مراکز درمانی و بیمارستانها برگزار شد و اهداف جشنواره را برای آنها تبیین کردیم. امسال با پیشبینیهایی که شده و برنامههایی که دیدهشده از وجود این کارشناسها استفاده میکنیم و با تبلیغ و اطلاعرسانی، در شبکهها ان شالله جشنواره به نحو مطلوبی برگزار خواهد شد. ما شاعر، نویسنده، نقاش و هنرمندانی در بین کارکنان و پزشکان داریم؛ از گناوه تا جم و کنگان که خوشبختانه این آمادگی هست که این اطلاعرسانی بهخوبی انجام بشود بهخصوص در بیمارستانها از کادر اداری گرفته تا کادر درمانی. یک بخش هم اساتید هستند و تعدادشان معدود است؛ حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر که این هم در بخش اساتید مدنظرمان هست تا درواقع کار دست خودشان باشه؛ مثل دانشجوها که خودشان تبلیغاتی داشته باشند؛ ما در زمینه موسیقی، شعر، نویسندگی و عکس، اساتیدی داریم که در این رشتهها کارکردهاند و میشود از حضورشان دعوت کنیم و هماهنگی کنیم و از طریق خود دوستان، بخش اساتید دانشگاه هم ان شاءالله بتواند فعالیت بهتر و مطلوبتری داشته باشد.
درباره ساختار جشنواره بفرمایید از چه افرادی تشکیلشده و چگونه میتوانند اطلاعاتی که از وزارتخانه ابلاغ میشود را به اطلاع مخاطبان برسانند؟
ساختار این جشنواره در وزارتخانه زیر نظر معاون فرهنگی و مدیر فرهنگی است و دبیرخانه دائمی جشنواره فرهنگی در وزارتخانه تشکیلشده که درواقع آنها دستورالعملها و برنامههای جشنواره را به دانشگاههای علوم پزشکی در کشور ابلاغ میکنند و در دانشگاهها ساختار به اینگونه است که یک دبیرخانه جشنواره باید داشته باشند که ما امسال این دبیرخانه را تشکیل دادیم و دبیر جشنواره خانم عباسپور که از کارشناسان باتجربه دانشگاه و مدیریت فرهنگی است انتخابشده و کلیه کارشناسان فرهنگی مدیریت فرهنگی با ایشان هماهنگ هستند؛ علاوه بر این رابطه دودسته نیروی اختصاصی در خدمت دبیرخانه جشنواره فرهنگی است؛ بخش دانشجویی که آنها خودشان مسئول اجرایی و سفیران جشنواره دارند که در بخش دانشجویی و بخشهای مختلف هنری فعالیت میکنند و کارشناس امور اجرایی و کارشناس فنی نیز در اختیار دبیر جشنواره هست و تبادل ارتباطات مستقیماً از طریق دبیرخانه و دبیر جشنواره انجام میشود.
درباره زمانبندی جشنواره لطف کنید توضیح دهید، از کی شروعشده و تا کی میتوانند آثارشان را تحویل دهند و بررسی آثار و اعلام نتایج کی خواهد بود؟
زمان ثبتنام در جشنواره، از ۱۰ آبان شروعشده و تا پایان آذر ادامه دارد و ممکن است ۲۰ روز تا یک ماه تمدید شود.
دانشگاه برای هرچه بهتر برگزار شدن جشنواره چه تمهیداتی اندیشیده و چه امکاناتی در اختیار جشنواره قرار میدهید که از سال قبل بهتر برگزار شود؟
ما در سال قبل برای جشنواره، جای ثابت و ساماندهی خاصی نداشتیم، ولی امسال در رابطه با مکان جشنواره جای ثابت در نظر گرفتهشده و امکانات ارتباطی موردنیاز ازجمله خط اینترنت و خط تلفن تأمینشده که بچهها بتوانند ۲۴ ساعته بدون اینکه نیاز به ساختار اداری داشته باشند کارهایشان را انجام بدهند و ازنظر سیستم نرمافزار و سختافزار مثل کامپیوتر و لپتاپ در اختیارشان گذاشتهشده تا برای ثبت و ارسال آثار مشکلی نداشته باشند و از همینالان حداقل پنج نفر برای بارگذاری آثار در سایت مشخصشده تا بتوانند همه آثار را بهصورت دقیق و بدون نقص ارسال کنند.
پیشبینی شما از این جشنواره و نحوه اجرای آن در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر چیست؟
این جشنواره به نظر من بهترین کاری بود که در وزارت بهداشت دارد انجام میشود به دلیل خلأ که ایجادشده بین وزارت بهداشت و وزارت علوم؛ یعنی درواقع اگر زمینه فعالیتهای فرهنگی و فوقبرنامه و ارتباطات نباشد بهطور رسمی دانشجویانمان را بهصورت تکبعدی به بار میآوریم و عملکردشان در جامعه مطلوب نخواهد بود. درواقع این جشنواره این خلأ عدم ارتباط دانشجویان با اساتید مختلف حوزه اجتماعی و علوم انسانی را پر میکند؛ درنتیجه وقتیکه مثلاً یک پزشک یک پرستار و یک آدمی که کارش درمانی است وارد حوزه اجتماعی و انسانی میشود، با تعاملی که ایجاد میشود بر روی او تأثیر میگذارد و این تحول تا آخر زندگی همراه وی خواهد بود و در جهت رشد و نوآوری و درک بیشتر رفتارهای انسانی تحت تأثیر فرهنگ ایرانی و اسلامی قرار خواهد گرفت و درنهایت این هدف کلی جشنواره است.
آثاری که در جشنواره ارایه میشود معمولاً افراد دیگر که از بیرون نگاه به جشنواره میکنند نمیبینند. برای اینکه این آثار در معرض دید عموم قرار بگیرد چه فکری شده؟
این نقیصه پارسال در جشنواره وجود داشت یعنی آثاری که تولید میشود افراد محدودی میتوانند ببینند و فقط اعلام میشود که این آثار برگزیدهشدهاند؛ اما اگر بخواهیم کسانی که علاقهمند باشند این آثار را ببینند اگر جایی باشد که آثار ارایه شود خیلی خوب است و ما این پیشنهاد را به وزارتخانه خواهیم داد که آثار تولیدشده را داخل دانشگاه چه قبل از اختتامیه جشنواره و چه بعدازآن ارایه کنیم و عموم دانشگاهیان و مردم را دعوت کنیم که آنها را مشاهده کنند زیرا بخشی از آثار ارتباط با سلامت و محیطزیست دارد و لازم است اینها را حتماً در معرض دید همگان قرار دهیم.
با تشکر از شما که در این گفتوگو شرکت کردید.
انتهای پیام/ س. ر 2050