فریده نظری افزود: در سالهای اخیر با گسترش تبلیغات طب سنتی برخورد زیادی داشتهایم که توصیه شده بهجای نمکهای معمولی ( نمکهای ید دار تصفیه شده و شستشو شده) از نمک دریا برای طبخ غذاها استفاده کنید.
وی تصریح کرد: با وجود حجم بالای اطلاعاتی که گاهی همدیگر را نقض میکنند، حتما دچار تردید میشوید که کدامیک برای مصرف مناسبتر است.
نظری عنوان کرد: نمک دریا از تبخیر آب دریاها و دریاچهها تولید میشود، در مکانی نزدیک به دریا یا دریاچهها آب را به داخل حوضچههایی هدایت میکنند تا در مقابل تابش نور خورشید و وزش باد این آبها تبخیر شده و حاصل آن رسوباتی است که به آن نمک دریا میگویند.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: این در حالی است که ضایعات کارخانهها نیز به دریاها ریخته میشود و ممکن است حاوی مواد شیمیایی و فلزات سنگینی مانند سرب، آرسنیک و جیوه باشد که بعد از تبخیر، این رسوبات در نمک دریا باقی میماند.
وی بیان داشت: فلزات سنگین میتوانند بسیار خطرناک بوده و در درازمدت منجر به بیماریهای مختلفی مثل سرطان شود.
نظری با اشاره به اینکه نمک دریا اگر تصفیه نشده باشد، مشکلات بهداشتی و سلامتی زیادی را ایجاد میکند افزود: نمک دریا فاقد برخی مواد معدنی مانند ید بوده این در حالی است که ید برای عملکرد فیزیولوژیک بدن کاملا ضروری است.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر نمک دریا حاوی انواع ناخالصیها از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده و نیز فلزات سنگین از قبیل سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم بوده که میتواند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارش، کبد، کلیهها و ریه ها ایجاد کند و منجر به بروز مسمومیت شود. اختلال در جذب ریزمغذیهایی مانند آهن و روی از مضرات دیگر ناخالصیهای نمک دریا میباشد.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار داشت: از عوارض کمبود ید میتوان به کمکاری تیروئید، عقبافتادگی ذهنی و جسمی در کودکان، اختلال در تولیدمثل و کاهش ضریب هوشی اشاره کرد.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: این نکته را فراموش نکنید که شرایط نگهداری نمک برای حفظ خواص ید موجود در آن بسیار مهم است.
نظری اظهار داشت: باید نمک را در ظرف درب دار، بهدوراز نور، رطوبت و حرارت نگهداری کرده و جهت اضافه کردن آن به غذا در هنگام طبخ در انتهای پخت نمک را اضافه کرد تا ید موجود در آن در حداکثر مقدار خود باقی بماند.
نظری یادآور شد: نمک باید در بستهبندیهای بهداشتی دارای تاریخ تولید، انقضا، پروانه ساخت و پروانه بهرهبرداری عرضه گردد و بر روی بسته بندی نمک نیز عنوان نمک ید دار شستشو شده و تصفیه شده با خلوص 99.2 درصد درج شده باشد. همچنین آدرس دقیق کارخانه نیز بر روی بسته بندی نمک موجود باشد.
در پایان خاطر نشان میسازد مقدار مصرف روزانه نمک باید کم باشد اما همان میزان نیز باید از نوع نمک ید دار تصفیه شده و شستشو شده باشد.
انتهای پیام/ م.ف-1024
دانشگاه علوم پزشکی بوشهر را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید