به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت درمان شهرستان جم، محمد آسیم گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۲۰۰ مورد حیوان گزیدگی در سطح شهرستان جم رخ داده است.
مسئول واحد بیماریهای واگیر شبکه بهداشت درمان شهرستان جم افزود: بیش از ۹۵ درصد موارد حیوان گزیدگی و انتقال بیماری هاری در محدوده تحت پوشش شهرستان مربوط به سگ و گربه گزیدگی است.
وی، افزایش روزافزون حیوان گزیدگی را یکی از چالشهای حوزه بهداشت برشمرد و گفت: کنترل بیماری هاری بسیار پیچیده و نیازمند همکاری بین بخشی سازمانهایی نظیر دامپزشکی، حفاظت از محیطزیست، شهرداریها و دهیاریها، رسانهها، انجمنهای حامی حیوانات است.
مسئول واحد بیماریهای واگیر شبکه بهداشت درمان شهرستان جم خاطرنشان کرد: ویروس هاری در انسان و سایر پستانداران خونگرم اعم از سگ، گربه، روباه، گرگ، شغال، کفتار، گاو، گوسفند، بز، شتر، اسب، الاغ، راسو، خدنگ، موشخرما، خفاش قابلیت رشد و تکثیر دارد.
وی، هاری را یک بیماری ویروسی برشمرد و اضافه کرد: ویروس هاری معمولاً با آلوده شدن محل جراحت بهوسیله بزاق حیوان مبتلا وارد بدن انسان شده و از طریق اعصاب، به مغز رفته و در آنجا تکثیر مییابد.
آسیم اظهار داشت: گزیدگی توسط حیوان آلوده، لیس زدن پوست و مخاط توسط حیوان آلوده، پنجه کشیدن حیوان و تماس با بزاق انسان مبتلا به هاری میتواند باعث ابتلای به این بیماری شود.
وی تصریح کرد: تنفس ویروس هاری در غارهای مملو از خفاش و مواجهه با ویروس هاری در آزمایشگاههای تشخیصی و تحقیقاتی از دیگر روشهای انتقال هاری به انسان است.
آسیم گفت: در صورت گزش انسان توسط حیوان مشکوک به هاری، بلافاصله میبایست اقدامات درمانی ضد هاری آغاز شود. مسئول واحد بیماریهای واگیر شبکه بهداشت درمان شهرستان جم افزود: ازآنجاییکه در کشور ما آلودگی زیادی در وحوش وجود دارد هر حیوانی که انسان را مورد گزش قرار دهد، مشکوک به هاری قلمداد میشود.
وی تصریح کرد: نخستین اقدام پس از گزش بهوسیله حیوان مبتلا به هاری شستوشوی محل گزش است و به جرات میتوان گفت نیمی از روند درمان هاری بسته به شستشوی مناسب و کافی (۱۵ تا ۲۰ دقیقه) محل جراحت است. پسازآن ضدعفونی محل عارضه صورت میپذیرد.
آسیم گفت: چنانچه فرد حیوان گزیده به هر دلیل امکان مراجعه سریع به مراکز درمان هاری را ندارد، میبایست در محل مناسب اقدام به شستشوی محل جراحت با آب و صابون بنماید و سپس در اسرع وقت خود را به نزدیکترین مرکز پیشگیری و درمان هاری برساند.
مسئول واحد بیماریهای واگیر شبکه بهداشت درمان شهرستان جم واکسیناسیون کامل ضد هاری را چهار نوبتی عنوان کرد و افزود: روز اول مراجعه (روز صفر) و روزهای سوم، هفتم، چهاردهم، فرد مبتلا، واکسن ضد هاری دریافت میکند.
وی بیان کرد: فرد گزیده شده توسط حیوان مشکوک به هاری، در صورت نیاز با تشخیص کارشناس مربوطه ممکن است سرم ضد هاری نیز دریافت کند، در صورتی که حیوان مهاجم سگ یا گربه باشد، حیوان باید به مدت ۱۰ روز تحت نظر گرفته شود. آسیم اضافه کرد: در صورتی که حیوان مذکور پس از طی ۱۰ روز زنده بماند درمان هاری با سه نوبت واکسن دریافت شده پایان مییابد و در صورتی که حیوان مهاجم متواری باشد یا در طی ۱۰ روز تلف شود درمان هاری با دریافت ۴ نوبت واکسن کامل میشود.
وی افزود: انجام اقداماتی نظیر خودداری از تحریک حیوانات بخصوص سگ و گربه، واکسیناسیون افراد در معرض خطر نظیر دامپزشکان، دامداران، جنگلبانان و ...، واکسیناسیون حیوانات خانگی علیه بیماری هاری، خودداری از نگهداری حیوانات در منزل، آموزش جامعه در خصوص نحوه برخورد با حیوان گزیدگی و مراقبت از کودکان در زمان مواجهه با حیوانات در جهت پیشگیری از بیماری هاری بسیار مؤثر است.
آسیم خودداری کادر درمانی از بخیه زدن محل جراحت و یا به تأخیر انداختن آن را در روند پیشگیری از بروز بیماری هاری بسیار کلیدی عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه ویروس هاری از جمله ویروسهای بیهوازی است، لذا بخیه زدن در محل جراحت شرایط را جهت رشد ویروس مهیاتر میکند. در موارد ضروری میبایست پیش از بخیه در محل جراحت سرم ضد هاری تزریق گردیده و نیز مقداری سرم در محل جراحت ریخته شده و سپس بهطور محدود بخیه انجام شود.
مسئول واحد بیماریهای واگیر شبکه بهداشت درمان شهرستان جم تأکید کرد: در مواردی که فردی دچار حیوان گزیدگی میشود میبایست در اسرع وقت به مراکز پیشگیری و درمان هاری شهرستان جم (مرکز امیرالمؤمنین (ع) جم، مرکز امام سجاد ریز یا بیمارستان توحید) مراجعه نماید. این مراکز بهصورت ۲۴ ساعته آماده ارائه خدمات به موارد حیوان گزیدگی بهصورت رایگان میباشند.