دکتر رسول دیناروند صبح امروز در نشست معاونان غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی منطقه 5 کشور در بوشهر اظهار داشت: بخش عمدهای از فعالیتهای سازمان غذا و دارو برخلاف سایر بخشهای ستادی وزارت بهداشت، متمرکز استبه گونه ای که در بخش تجهیزات 90 درصد فعالیتهای متمرکز است اما این رقم در بخش غذا 20 درصد است در حالی که سازمان غذا و دارو بزرگترین دستگاه ستادی وزارت بهداشت است.
وی با بیان اینکه کالاهای سلامت شامل سه بخش دارو، تجهیزات و غذاست، تصریح کرد: لوازم آرایشی، بهداشتی و هر چیزی که مصرفی باشد تحت نظارت وزارت بهداشت است ضمن اینکه عمده بازار این کالاها مربوط به غذاست.
دکتر دیناروند خاطرنشان کرد: 40 میلیارد دلار بازار مربوط به کالاهای سلامت در بخش غذا و 10 درصد هم مربوط به سایر کالاهای سلامت است و تمام این ارقام مربوط به ایران تنها نیم درصد کل بازار دنیاست یعنی ارزش کالاهای سلامت در ایران نیم درصد بازار دنیا را شامل میشود.
معاون وزیر بهداشت گفت: آمارهای اعلام شده در مورد میزان مصرف لوازم آرایشی در ایران و اینکه گفته میشود ایران رتبه نخست مصرف لوازم آرایشی را در دنیا دارد وجود خارجی ندارد و غلط است.
رییس سازمان غذا و دارو افزود: بازار دارویی و تجهیزات پزشکی کشور بین سالهای 2013 تا 2015 هیچگونه انبساطی نداشته و انقباضی بوده است و در سه سال اخیر نیز شاهد افزایش مصرف دارو و تجهیزات پزشکی نبودهایم و قدر مطلق ریالی این کالاها افزایش یافته اما بازار توسعه نیافته است.
دکتر دیناروند با بیان اینکه در سامانه سازمان غذا و دارو، مردم روزانه 3 هزار استعلام در مورد مصرف کالاهای سلامت انجام میدهند، اظهار داشت: 20 درصد این استعلامها نشان میدهد کالاهای سلامت قاچاق بوده یا تقلبی است.
معاون دارو و غذای وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه چارت سازمانی معاونتهای دارو و غذای دانشگاههای علوم پزشکی کشور، بسیار ضعیف است، بیان داشت: آخرین آمار موجود 3 هزار پست برای کل دانشگاههای سراسر کشور بوده است و این رقم مناسبی نیست.
سهم تولید داروی داخل از مرز 97 درصد عبور کرد
معاون وزیر بهداشت گفت: در سال گذشته برای نخستین بار سهم داروی تولید داخل از 97 درصد عبور کرد و از نظر ریالی نیز برای نخستین بار به 70 درصد رسید و اینکه گفته میشود مصرف دارو در ایران نسبت به دنیا بالاتر است اینطور نیست.
دکتر دیناروند با بیان اینکه در حوزه مدیریت داروی بیمارستانی بسیار ضعیف هستیم، اظهار داشت: در هیچ کشوری دارو در بیمارستانها رها نیست اما در کشور ما برخی بیمارستانها داروساز ندارند و هر دانشگاهی که بتواند در این زمینه سرمایهگذاری کند نتیجهاش را میبیند.
وی با بیان اینکه در حوزه سلامت غذا مشکل داریم، اضافه کرد: بهطور مثال 40 درصد گوجه مصرفی در ایران نیترات آن بالاتر از حد مجاز است، هر چند در بخش غذا امکاناتمان ضعیف است، اما حدود 60 میلیارد تومان زیرساخت برای دانشگاههای اصلی ایجاد میکنیم تا کیفیت کنترل غذا در کشور بالا برود.
رییس سازمان غذا و دارو از راهاندازی سامانه تشخیص کالاهای سلامت خبرداد و بیان کرد: امسال سامانهای مبتنی بر وضعیت سلامتی کالاهای حوزه سلامت و دارو ایجاد میشود که کمک بزرگی برای ارتقا سلامتی جامعه در استفاده بهینه از کالاها و داروها میکند.
وی از کاهش 5 درصدی تجوز آنتیبیوتیکها و داروهای تزریقی خبرداد و تصریح کرد: تجوز آنتی بیوتیکها و داروهای تزریقی نسبت به 3 سال گذشته 5 درصد کاهش یافته است.
اختلاف با سازمان استاندارد در مورد میزان شکر موجود در نوشابه
معاون وزیر بهداشت اضافه کرد: همچنین در مورد مصرف نوشابه در حالی که سازمان استاندارد حداقل 11 درصد شکر را در نوشابههای گازدار مجاز میداند تا مجوز تولید صادر کند اما سازمان غذا و دارو اعلام کرده حداکثر 9 درصد شکر باید در نوشابه گازدار باشد و ما روی حرف خودمان هستیم و سازمان استاندارد باید این کار خود را اصلاح کند.
دکتر دیناروند افزود: سهم داروهای گیاهی و طب سنتی در ایران بالا نیست چرا که با شیادی مخلوط شده و با وجود صدور یک هزار پروانه تولید داروی گیاهی، این بخش پنج درصد سهم بازار ما را در اختیار دارد.